sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Killing Me Softly

Vuonna 1972 lauluntekijät Charles Fox ja Norman Gimbel olivat tekemässä biisejä uuden tulokkaan Lori Liebermanin debyyttilevylle.  He tutkibat ideavihkoaan, josta löytyi koukuttava säe ”Killing me softly with his blues”.  Lauseen alkuosa tuntui täydelliseltä, mutta loppuosa vanhahtavalta ja se parannettiin muotoon ”Killing me softly with his song”.  Sen jälkeen biisi syntyi nopeasti ja se olisi sellainen, josta Lori Lieberman muistettaisiin ikuisesti.  Syystä tai toisesta niin ei kuitenkaan känyt, mutta onneksi Roberta Flack sattui kuuleman biisin vuotta myöhemmin lentokoneessa ja halusi levyttää sen samantien.  Pienen hiomisen jälkeen syntyi suuri klassikko, jota monet pitävät lisäksi Roberta Flackin omana biisinä.  Ennen Roberta Flackia biisin olivat ehtineet levyttää myös mm. Anne Murray ja Bobby Goldsboro.

Vuonna 1996 Fugees solistinaan Lauryn Hill halusi tehdä biisistä coverin.  He olisivat halunneet muuta vielä tekstiä kertomaan huumeiden väärinkäytöstä ja biisi olisi ollut nimeltään Killing Him Softly.  Siihen eivät tekikjät suostuneet, mutta joka tapauksessa lopputulos oli komea.

2000-luvun alussa biisi soi myös Hugh Grantin About a Boy -leffassa. Suomessa leffa pyöri nimellä Poika.

Suomenkielinen versio on nimeltään Jokainen päivä on liikaa.  Junnu Vainion tekstiä lauleskeli ensin Päivi Paunu. Sen jälkeen mm. Marion, Paula Koivuniemi, Juhamatti ja Saija Varjus.  Vanhan vitsin mukaan biisi oli jokaisen brittifutiksesta pitävän miehen unelma, heh heh.

Biisitekijät Fox & Gimbel muistetaan myös mm. Tv-sarjan Happy Days / Onnen päivät tunnarin takaa; ”Sunday, Monday, Happy Days...”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti